Jul – vintersolhverv – Kali & mørket

 

Namaste!

Ingen hemmelighed… Nu nærmer vi os en dansk højtidelig tid: jul.

Udover jul kan vi se frem til transitionen i det nye år, men før det, vintersolhvervet. Endelig får vi gradvist mere lys igen fra d.21. dec. ?

Oprindeligt er der faktisk en forbindelse mellem jul og solhvervet; den korteste dag af året. Ordet jul refererer direkte til solhvervet (tysk/angelsaksisk: jule/geol: vintersolhverv), når andre sprog kalder til d.25. december med direkte antydning til Kristus (Christmas, Noel, Navidad,… ). Nogle spekulerer faktisk på, at fejring af jul på det tidspunkt af året erstattede en hedensk fejring af den dag, hvor dagene begyndte at blive lysere. Uanset fejrer vi i hvert fald jul, når dagene er lige begyndt at blive lysere igen!

Selv om jeg elsker årstiderne, bliver jeg hvert år overrasket over effekten på min krop af de kortere dage op til solhvervet – mere træthed og mindre overskud. Samtidig elsker jeg også den mere indadvendte kvalitet af denne tid: invitation til mere inder-refleksion, meditation, ”cocooning stemning”, mere næring (igennem fx mere mad ?) og generelt mere hygge indenfor.

Mørket og Kali

21/12 er derfor det mørkeste af det mørkeste. Det er tiden, hvor skyggerne fylder mest. Hvis du ikke kender begrebet, betegner ”skyggesider” eller ”skyggearbejde” vores forhold til de ubevidste dele i os, som stadig ligger i ”skyggen” eller uopdaget. Der er tale om nogle aspekter af vores personlighed, som vi endnu ikke har anerkendt – typisk fordi vi simpelthen ikke bryder os om dem! – og popper op i nogle situationer. I min erfaring er skyggesiderne noget, jeg synes er irriterende hos andre eller som jeg er ret kritisk over for, og noget, jeg hellere vil se bort fra i mig.

Her kan den indiske gudinde Kali være godt at tænke på. I den indiske tradition, hvor forskellige gudinder repræsenterer forskellige kvaliteter og guddommelige aspekter i os, står Kali for alt med stor forvandling og anerkendelse af det mørke at gøre. Hun kommer og hjælper os med at bringe skyggesiderne frem i lyset og omdanne dem til noget, som tjener os. Et eksempel kan være forvandlingen af energien bagved en ikke-anerkendt vrede, som glider sig mellem ribenerne som kyniske bemærkninger og andet passiv aggressivitet, til nogen stærk kraft, energi eller vilje til at ”tage action” og bruges til noget konstruktivt.

Med andre ord, når vi omfavner det mørke – både inde og ude – kan vi transformere det til noget kraftfuldt og bringe dette ud i verdenen! Hvis vi bruger mørket til at kigge mere indad og begynde på vores skyggearbejde (kig evt. på min tidligere post om skygger), kan vi stråle ud og videregive vores gode energi til vores nærmeste i julen ?

Mere balance i mørket

Mens det er mørkest, er det vigtigt at sørge for at opretholde balance. Min simpel trick er at sørge for at være ude i elementerne i dagslyset flere gange om ugen – korte og længere gåture, vinterbadning, gå eller cykle mere, osv. – og selvfølgelig prioritere min yogapraksis ?. En ekstra ”commitment” til min yoga og meditationspraksis er for mig væsentligt for at forblive nærværende igennem de selskabelige arrangementer, som jeg glæder mig til.

Hvis du også har det svært ved at opleve balance op til (og i) julen, følg med i årstidernes naturlige skifte. Brug lidt mere tid til refleksion, og samtidig husk at tanke lysbatterierne op med en gåtur i frokost- eller kaffepausen. Mød op på din yogamåtte i studiet eller derhjemme og find en måde at committe dig til din praksis, som føles passende (fx sæt kryds i kalenderen, aftale med en ven/veninde, osv.)

Jeg ser frem til at se dig på yogamåtten i de kommende uger.

Tjek mit skema ud (samt en del ekstra vikartimer i Pakhus Yoga over juleferien) og denne workshop 19/1 i Pakhus Yoga om godt alignment til en dybere praksis.

Gaveudveksling – En mulighed for at dele din glæde

Der kan være en ret euforisk, endda stressende, stemning over jagten efter de rigtige julegaver. Jeg ved for mig selv, at den pligtopfyldende dreng i mig godt kan føle sig presset af købe og købe… Her hjælper det mig at huske, at gaveudveksling er jo bare et udtryk for ens taknemlighed og kærlighed over for modtageren. Min praksis omkring at købe gaver er at mærke ind hver gang, hvordan jeg kan dele min glæde med vedkommende, og måske også finde glæde i selv købet.

Selvom du står i en butik med flere ønskesedler i hånden og er tidspresset, kan du spørge dig selv: ”Hvad vil gøre mig glad at give den person?”. Jeg er ret sikker på, at modtageren ville mærke den glæde, taknemlighed og kærlighed, som din gave dybere inde udtrykker.

Og hvis du søger efter inspiration og synes, at det kunne bringe dig eller en nærmest person glad, du overveje et gavekort til en enetime med mig og HeartWise Yoga, en kommende workshop (19/1 i Pakhus Yoga) eller en yogaferie i Italien til marts ?… Læs mere nedenfor.

Af alt hjertet glædelig jul fra mig

Blessings,
Cedric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.