Self-care… to give and receive

Uanset hvad vi beskæftiger os med i vores hverdag, vi “giver” en del til vores medmennesker – på arbejde, hjemme samt i de mest mondæne handlinger. På denne måde beriger vi alle verden med vores unikke bidrag.

Som jeg tit referer til i mine klasser, er livet en sammensætning af modsætninger: fx dag og nat, det maskuline og det feminine, musklernes engagement og blødhed… og det med at give og modtage.

Men hvor meget kan vi give, og hvor meget kan vi modtage? Og kan vi begge dele samtidig?

Personligt har jeg lagt mærke til, at min evne til både at give og at modtage afhænger af min evne til at give… til mig selv: ”self-care” el. selvomsorg på dansk. Men først, lad os udforske lidt mere hvorfor, der er svært at modtage.

 

Om det med at modtage

Som yoga instruktør og coach ”giver” jeg meget af mig selv, og samtidig modtager jeg også en del fra mine klienter/elever, som giver mig lov til at være vidne til deres åbning og engagement. I de sidste par uger har jeg undervist en del klasser og mødt en del af jer for første gang, og det positive feedback, som nogle af jer gav mig, har fuldt mig med enorm glæde og ære. Dog har lagt mærke til, at jeg kan modtage op til en vis grad, hvor det bliver sværere og sværere at tage ind.

På baggrund af sin forskning taler Mario Martinez om “ceilings of abundance”: fra et vis niveau begynder vores system at lukke ned for mere indtag (penge, sundhed, kærlighed, mm.), og vores immunsystem begynder at bekæmpe overflod som en fjende. Ifølge ham er det delvis derfor, at mange lotterivindere hurtigt mister deres gevinst, eller at nye pensionister bliver syge, når de får al den tid og de ressourcer, de har arbejdet for i et helt liv.

For mig er det første spørgsmål, som jeg stiller til mig selv: kan jeg give og modtage… til og fra mig selv, før jeg kan give mere og modtagere mere fra andre? Det er der, hvor selvomsorg kommer i spil.

Hvordan giver du dig selv selvomsorg?

 

Selvomsorg balancerer

Når jeg giver til andre, er det yderst vigtigt, at jeg også husker at give til mig selv. Dette gør jeg ved at committe mig selv til ”self-care”: en praksis, hvor jeg intentionelt udfører en handling, der føles godt, fra mig til mig. Forleden tog jeg f.eks. for første gang en yogatime hos en af de andre lærer på Up Dog Yoga, og det føltes både skønt, usædvanligt og sårbart at være på den ”del” af salen.

Om det er en yogatime, et fodbad, en dejlig kop kaff’ og en croissant (min akillessene ;)) eller en tur i skoven, er der tit modstand til at prioritere tid til ”self-care”. I det tilfælde er det første form for selvomsorg faktisk accept af denne modstand.

Udover at gøre noget godt for os selv, kan selvomsorg hjælpe os til at give mere og modtage mere.

Inspiration for a self-care practice

Med den intention både at committe mig selv yderligere til selvomsorg og inspirere andre startede jeg en 10-post serie på Instagram (#heartwiseyoga) for nylig.

Her er de 10 former for selvomsorg, som giver mig meget. Lad dig selv blive inspireret… Det handler ikke om at gøre det hele på en gang eller en uge – lad det være realistisk og overskueligt!

  1. Sæt en daglig form for individuel, kort og uforstyrret praksis: skriv, lav et par solhilsner, mediter, syng, tegn, gå en 10-min tur efter frokosten. 5-7 min. hver dag. Det bliver DIN tid.
  2. Hvil uden formål og ”uproduktivt”: kig på skyerne, læg dig i savasana el. med benene op ad væggen, sid på din yndlings café og kig på folk… Fx 1 gang om ugen. Tjek det her for en guidet afspænding
  3. Tilbring tid i naturen. Det grønne gør noget rigtig god på både sundhed og humør, og det minder os om vores sande natur. Kort gående mindfulness her.
  4. Sæt tid til egne kontemplation og refleksion over dit liv – tilstande, følelser, det, som du ønsker dig og som er vigtigt for dig. Her kan du finde et par guidede meditationer…
  5. Husk Social Time! Skab plads til vennerne og andre nære forhold, der giver dig glæde og ernærer dit hjerte!
  6. Udforske din kreativitet – hvad det ord enten betyder for dig: lave mad, male, tegne, syge, skrive, … Lad det være dit.
  7. Husk dit ”indre barn”. Når vi bliver vrede, kede af det eller glade, er det tit vores indre barn, dvs. den del af os, der stadig kan huske både gode og udfordrende – bevidste og ubevidste – oplevelser, der taler. Begynd at skabe kontakt til det og lyt til dets behov.
  8. Sund og lækker mad! Det, vi putter i munden, påvirker os hele dagen: humørmæssigt, energimæssigt… Prøv at lægge mærke til det, som din krop har brug for.
  9. Find din retning… og ”get on track” med den! Der findes mange veje, men der er kun DIN vej. Uden at være overfokuseret på en decideret ”outcome” eller kontrolfiskeret, tillad dig selv til at tænke stort og lad dine dybeste ”desires” komme op og guide dine handlinger.
  10. Sæt pris på det, der er tilgængeligt – og det, du allerede har. Så tit fokuserer vi hovedsaligt på det, vi gerne vil have, og glemmer det, som vi har og sætter pris på. Giv dig chancen for at nyde den næste solstråle, en smuk solnedgang, for at høre fuglene synge eller børnenes grin.

God inspiration og selvomsorg.

 

Namaste

 

Cédric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.